Става модно еуфорията около коледното и новогодишното пазаруване да върви неизбежно

...
Става модно еуфорията около коледното и новогодишното пазаруване да върви неизбежно
Коментари Харесай

Какво да правим с нежеланите подаръци

Става фешън еуфорията към коледното и новогодишното пазаруване да върви неизбежно с тематиката по какъв начин да върнем даден подарък просто тъй като не го харесваме. Ето препоръките на Европейския потребителски център в България.

Ако подаръкът е платен на място от магазин, няма гаранции, че ще ви го одобряват назад, даже и да визиите касовата записка от закупуването му. Ако някъде въпреки всичко одобряват назад артикул единствено поради това, че е нежелателен, то това е напълно на положителната воля на комерсиалния обект и желанието му да прави положително усещане на клиентите. Така е освен в България, само че и в останалите страни в ЕС. Единствено в Литва клиентите могат да върнат неизползваните артикули, купени от магазин, в границите на 14 дни от покупката и да изискат да им се възвърне заплатената сума.

Добрата вест е, че доста търговци, изключително по-големите вериги магазини, са склонни да одобряват нежеланите дарове, като върнат парите или ги заменят с друга стока. В България това е допустимо да се случи до месец след покупката. Има риск обаче подаръкът да е платен много по-рано от Коледа и тогава няма късмет да го върнете.
Проверете, когато купувате дарове, като питате търговеца в магазина дали е допустимо и при какви условия стоката може да бъде върната, поучават от Европейския потребителски център.

При подаръците, купени онлайн, обстановката е друга. Тези артикули може да бъдат върнати във всички страни от Европейски Съюз в границите на 14 дни, и то без да се показва съответна причина. Продуктите обаче не би трябвало да бъдат употребявани! Често отстранената опаковка се приема точно като знак, че продуктът е употребен. Има и други изключения за артикули, които не подлежат на връщане - да вземем за пример отворена козметика, храни и питиета, както и артикули, които по някакъв метод влизат в контакт с тялото - долни дрехи, маша за коса, епилатор или самобръсначка.

Когато връщате стоката, уверете се, че опаковката е задоволително постоянна и сигурна, с цел да не се повреди при превоза, поучават от Европейския потребителски център.

Ако продуктът се окаже повреден, правото да го върнете е уредено със закон. В съвсем целия Европейски Съюз, в това число и в България, законният гаранционен период е цели 2 година Продавачът обаче първо може да предложи безвъзмезден ремонт или подмяна на изделието. Връщането на пари е алтернатива единствено когато продуктът не може да се поправи или складовите наличия са изчерпани.

Каквато и да е повода за връщането на подаръка, неудобството е, че би трябвало да помолите индивида, който ви го е направил, да ви даде касовата бележка или извлечението от банковата карта. А това е малко неудобно, ако не ви е доста непосредствен. В последна сметка, ако пуловерът е прекомерно дребен и няма късмет да го върнете или замените, може да го дадете за щедрост - има задоволително благотворителни базари с сходна цел. Или да го продадете в интернет. Друга концепция е сами да организирате празненство за размяна на нежелани дарове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР